30 juli, 2007

I den här uppdateringen bjuder jag på inte färre än två mixar. De är dock inte mixar i samma bemärkelse som de tidigare .mp3:orna, där låtar radades upp efter varandra. Istället kommer här två exempel på vad som händer när man spelar upp saker samtidigt.

Den första är en blandning av J-Kwons "Tipsy" och introt till tv-serien Seinfeld, som trots en del brus och en kanske inte helt optimal volymbalans mellan de två ingredienserna är ganska svängig. Den slutar efter första refrängen, och det beror på att en fortsättning skulle ha låtit exakt likadant. Jag ser ingen giltig anledning till att tjata på det sättet.

Den andra är det första förverkligandet av en idé jag har haft ett tag - att ta samtliga låtar från ett album, sträcka ut eller trycka ihop dem med ett ljudbehandlingsprograms time-stretch-funktion till exakt fem minuter, och därefter spela upp allting samtidigt. Albumet som behandlades på det här sättet var Brian Enos Music for Airports; det är möjligt att andra album kommer att få samma behandling i framtiden. (Jag uppmuntrar givetvis eventuella läsare/lyssnare till att experimentera själva.) Den här "tolkningen" av Music for Airports visar sig låta som en kombination av skimrande plingeling och halvtät dissonans, vilket i teorin men kanske inte praktiken har en del gemensamt med Morton Feldman.

Här finns den första, och här finns den andra.

Inga kommentarer: